1960’lardan 1980’lerin başlarına kadar, diş implantları üzerine yapılan araştırmalar zirveye ulaştı. Bu dönemden önce, diş implantları genellikle basit vakaları tedavi etmek için kullanıldı, ancak ciddi kemik kaybı yüzünden hiç dişi kalmamış hastalar için kesin bir çözüm bulunmamıştı.
Tüm dişler eksik olunca, damak denilen protezler bireye tam diş seti ile çiğneme ve gülümseme olanağı sağlar. Titanyum implant yüzeyi, çene kemiğiyle daha iyi entegrasyon için özel yüzey pürüzlendirme teknikleri ile işlenir. Tam köprü (tüm çene) implant destekli sabit protezler ya zirkonya ya da porselenden yapılan kronların, titanyum dental implantlar üzerine sabitlenmesi ile yapılır ve hastanın güvenilir ve estetik bir şekilde doğru çiğnemesine olanak sağlar.
Parçalı veya tüm dişleri eksik bir çenenin yük taşıyan implantlar ile restore edilmesinin zaman içinde güvenilir bir tedavi seçeneği olduğunu kanıtlamıştır. Son 5 yılda sağkalım oranı %94,7–99,4 olarak gösterilmiştir. İmplantların ve implant destekli protezlerin başarısı uygun tedavi planına bağlıdır.
İmplant destekli tam çene protezleri (All-on 6 veya All-on 4) ile yapılmış bir diş restorasyonunun başarısı, hastanın sahip olduğu kemik kapasitesine veya kalitesine bağlıdır. Eksik dişleri tamamlarken veya tüm kalan dişleri çekilecek olan hastalarda diş eti hastalığı veya büyük diş çürükleri varsa alt sinüs cepleri ve mandibüler sinir de sıkıntılarla karşılaşılabilir. Daha karmaşık vakalarda, implant yerleştirilmesini mümkün kılmak için kılavuzlu kemik rejenerasyonu, yarı dikey teknik, sinüs ceplerini kaldırma, osteojenik distraksiyon veya kemik bloke etme gibi çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak, bu prosedürler tedaviyi daha karmaşık, teknik gerektiren, pahalı ve zaman alıcı hale getirir.
Kemik eksikliği olduğunda ve büyük çaplı kemik transplantasyonu operasyonu hastalar veya diş hekimi tarafından reddedildiğinde, daha zor ve daha uzun iyileşme süresi, maliyet ve uzun zaman gerektirmesi nedeniyle, kısa implantlar gelişmiş kemik transplantasyonu cerrahilerine bir alternatif sunar.
Başka bir seçenek de arkaya eğik implantlar yerleştirmektir. Bu tedavi yöntemi, implantları önceden var olan kemiğe yerleştirir, kemik tutunuşunu ve protez desteğini iyileştirir. Arka implantları eğmek, özellikle primer stabilite için kemik-implant temas alanını artıran daha uzun implantlar yerleştirme olanağı gibi diğer avantajlara sahip olabilir. Aynı zamanda daha iyi yük dağılımı sağlar ve uzun kantileverleri önler. Bu teknik kullanılarak, sabit geçici protezler, hastaya cerrahi işlemin aynı gününde veya ertesi gününde teslim edilir.
Bu seçenek, tam diş kaybı olan bir hastayı restore etmek için 4 ila 6 implant kullanmanızı sağlar ve içinde 10 ila 14 diş kronu bulunan uzun bir köprüyü destekler. Tam çene implant destekli bir diş köprüsü, doğal dişler gibi görünecek, hissettirecek ve işlev görecektir. Diş etini taklit etmesi de kronların yeni yapılan diş eti ile uyum içinde olmasını sağlama fırsatı sunar.